Behandling mot rosacea

Jag har lidit av rosacea i flera år nu. Jag har kört olika behandlingar, först med receptfria salvor och sedan med sådana som läkare skrivit ut. Nu har jag fått antibitotika för en tremånadersbehandling och det verkar faktiskt hjälpa.

Alla inflammerade kvisslor är nu borta och rodnaden på kinderna är mycket bättre. Men jag vet att all rodnad och ytliga blodkärl förmodligen inte kommer att försvinna helt trots behandlingen.

Det är ingen större fara, är jag inte nöjd med resultatet kan jag gå vidare och göra ytterligare behandlingar.

IPL och laserbehandling mot rosacea

IPL är pulserande ljus som tar bort rodnad och små ytliga blodkärl. Laser fungerar bra på större kärl som är mer synliga. Med en kombination av dessa två behandlingar kan man i stort sett få en felfri hud igen.

Hudvård vid rosacea

När man har rosacea så är det viktigt att använda krämer som inte framkallar mer besvär. Först och främst ska man använda parfymfria krämer. Det är också bra att använda krämer som har hög solskyddsfaktor. Solen kan annars förvärra besvären. Man måste också tänka på rengöringen av ansiktet och inte använda starka tvålar eller ansiktsvatten med alkohol i.

Vissa ämnen kan vara mer irriterande för huden, men vad man ska undvika är väldigt individuellt. Man får helt enkelt testa sig fram till vad man tål. Generellt är följande ämnen tuffare för huden: eukalyptusolja, lime, mentol, mint, triclosan, ylang ylang och pepparmynta.

Vad utlöser rosacea?

Man vet inte någon specifik orsak till att man får rosacea, men stress kan vara en utlösande faktor. Sen kan tillståndet försämras av sol, starka kryddor, alkohol, kyla och blåst. Men var och en får testa vad som kan trigga rosacean till att försämras.

Vem får rosacea?

Rosacea är vanligast bland kvinnor över 30 år. Men man vet att kvinnor oftare söker vård och hjälp för sina hudbesvär så förmodligen finns det massor av män som har rosacea men inte söker vård eller inte vet om att de har en hudsjukdom. Yngre personer kan också ha rosacea, men inom allmänvården kan det lätt misstas för acne och bli behandlad som det. Och tyvärr kan det istället försämra tillståndet eftersom acne och rosacea är helt skilda tillstånd som inte alls kan behandlas lika.

Hoppas mitt inlägg kan vara till hjälp för dig som fått rosacea. Eftersom jag själv är drabbad har jag läst på och lärt mig mycket under mina år med sjukdomen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please enter the following code to submit your comment: 4fa